Sušenje

Poduzeće Vendrija suši šumske gljive u sušari kapaciteta cca. 600 kg svježih gljiva.

Prije nego li se stave u sušaru, gljive se pomno očiste od zemlje, grančica, lišća itd. Vrganj se još dodatno nareže na ploške debljine 6 mm pomoću mašine za rezanje gljiva. Zatim se gljive rasprostiru na sita, sita se slažu na kolica te se ona stavljaju u sušaru.

Vrijeme sušenja i količina dobivenih suhih gljiva varira ovisno o vrsti i vlažnosti šumske gljive:
– vrganj se suši cca. 5 sati; cca. od 10 kg svježih se dobije 1 kg suhih vrganja
– lisičarka se suši cca. 7 sati;cca. od 11 kg svježih se dobije 1 kg suhih lisičarki
– crna truba se suši cca. 8 sati; od 8-12 kg svježih se dobije 1,5 kg suhih crnih truba

Nakon što su gljive osušene, klasiraju se te pakiraju prvotno u plastične vrećice i zatim u kartonske kutije radi boljeg očuvanja kvalitete. Tako pakirane suhe gljive se drže u hladnjačama na temperaturi od -18 C*.

Zamrzavanje

Šumske gljive se zamrzavaju u šok komori za zamrzavanje na temperaturi od -40 C*.

Prije nego li se stave u komoru, gljive se pomno očiste od zemlje, grančica, lišća itd. Lisičarka, crna truba, puza i prosenjak se zamrzavaju u cjelosti dok se vrganj prerađuje i zamrzava kao: kocka, cijeli, manje polovice, veće polovice, laminat. Vrijeme potrebno da se gljive zamrznu je cca. 6 sati.

Nakon što su gljive zamrznute, klasiraju se te pakiraju prvotno u plastične vrećice i zatim u kartonske kutije radi boljeg očuvanja kvalitete. Tako pakirane zamrznute gljive se drže u hladnjačama na temperaturi od -25 C*.